Google

2011/02/15

EDIROL P - 10


EDIROL P - 10
készítette : Serkédi Nóra / VJ SeNoN /
Már jó ideje hajtott a kíváncsiság a P10-el kapcsolatban, hisz a ROLAND vj termékeivel nagyon jó tapasztalataim voltak, ráadásul a cég hamarosan új fejlesztéseket is bemutat. Nézzük csak!
Általános leírás:
A P-10 a Roland legújabb kompakt vizuális eszköze. A szerkezet elsőre is kellemes benyomást kelt. Méretét tekintve, sem túl nagy, sem túl kicsi, éppen passzol egy EDIROL V4, vagy V8-as keverő mellé. Egyszerű, funkcionális, mégis dizájnos forma. Könnyen áttekinthető a billentyűk és potméterek kiosztása. Haladjunk szépen sorjában fentről lefelé. 
A legfelső sorban a következő billentyűk találhatók:
- Menü, LCD kijelző, Exit, Enter, Value
A menüben történő navigációt a 3,5 colos színes LCD kijelzőn követhetjük nyomon. Értelemszerűen a menü különböző alpontjaiba az Enter billentyűvel tudunk belépni, illetve választani. Léptetni a Value potméterrel van lehetőség, az Exit billentyűvel pedig visszaléphetünk a menü különböző szintjeiről.
A Menü a következő beállításokat tartalmazza:
- Information: általános információ az SD kártyáról, verzióról, és lehetőség van különböző projecteket elmenteni, illetve ezeket betölteni használatra.
- Video: be lehet állítani a videó formátumát (PAL/NTSC), a sebességet (normal/scratch), illetve, hogy a kimenő videó képe milyen színbe fusson át.
- Audio:
- Midi: A Roland P10-es készülék képes MIDI üzenetek fogadására/küldésére. Ezt a funkciót itt aktiválhatjuk/letilthatjuk.
- Védelem: lehetőség van arra, hogy a menet közbeni törlést, felülírást ne engedélyezzük. Itt lehetőség van a védelem bekapcsolására. (Pad edit off/on, capture/off/on)
- File-ok törlése: lehetőség van az SD kártyáról file-ok törlésére. A Volue potméterrel van lehetőség az SD kártyára mentett file-ok gyorsnézetének megjelenítésére (tallózásra) és esetleges törlésére.
- SD kártya formatálása: a használni kívánt SD kártyát a P-10-ben formatálva biztosak lehetünk benne, hogy nem merül fel adatkezelési probléma készülék és a kártya közt. Formatáláskor azonban minden adatunk törlődik a kártyáról!
- Gyári beállítás visszaállítása: gyári beállítások visszaállítása.
Effekt sor a következő billentyűzeteket tartalmazza:
Fontos megjegyezni, hogy a Menüben a videó beállításánál hogyan állítottuk be a különböző effektek paramétereit. Ezek a beállítások többfajta lehetőséget adnak a colour/szín, és a videó output fade beállításaira!
- Audio volume: a kliphez tartozó hangsáv hangerejét határozza meg
- Speed/sebesség: lehetőség van a videó lejátszási sebességét lassítani (slow), illetve gyorsítani.
- Colour: a videó színét tudjuk megváltoztatni.
- Video output fade: alaphelyzetbe a videót feketébe, illetve fehérbe tudjuk áttolni. Ezzel nagyon jól lehet effektezni, mivel egy tekeréssel a kimenő kép megszüntethető, illetve fehérrel un. “sokkhatás” gyakorolható.
Movie/Still/Capture beállítási lehetőségei:
- PAD PARAM: Különböző specifikációs beállításokra ad lehetőséget videónként.
Játék módok és effektek összegzése:
A különböző lejátszási módok, mint a fordított, a villogó vagy gyorsítás/lassítás lenyűgöző hatást nyújt a közönség számára. A szerkezettel nem csak videók, hanem állóképek lejátszásra is van lehetőség diavetítés formájában, így például termék bemutatókon, vagy prezentációkon is kitűnő használatot nyújt, és segíti a vizuális munkát.
PAD PARAM beállítási lehetőségei:
A pad param beállítások minden „pad”-ra egyesével beállíthatók.
  • videófile adata: a videófile elnevezésének bemutatása,
  • lejátszási módozatok: különböző lejátszási lehetőségek állíthatók be:
  • Forward Loop / Előre Loop: folyamatos lejátszás elejétől a végéig ismételve.
  • Alternative Loop /Alternatív Loop: Ismétlődő oda-vissza lejátszás.
  • One Shot 1: egyszeri lejátszása a videónak, ami az utolsó frame-nél megáll. (utolsó álló kép mutatása)
  • One Shot 2: egyszeri lejátszása a videónak, és feketébe megáll.
  • Gate 1: A videó lejátszás csak addig folyamatos, ameddig a „pad” nyomva van. Szünetel a videó lejátszás, és álló képre vált, ha a „pad” elengedésre kerül.
  • Gate 2: A videó lejátszás csak addig folyamatos, ameddig a „pad” nyomva van. Ha a „pad” elengedésre kerül, akkor fekete a kimenő kép.
  • kezdő frame beállítása: lehetőség van a kezdő frame beállítására. A value gombbal frame-enként léptethető, és kiválasztható a kezdő frame.
  • utolsó frame beállítása: kiválasztható az utolsó frame képkockája.
  • audió beállítás módjai: audio sync, additional audio file, audio level
  • strobe time: A strobe effekttel szaggatott lejátszás eredményezhető, a kép adott időre kimerevedik. A szaggatás időtartama állítható itt be.
STILL/MOVIE/DELETE
A P10-es készülékkel lehetőség van DVD készülékről, vagy video lejátszóról (vagy már külső forrásról) képeket, videót és hangot rögzíteni, melyet a készülékkel lejátszhatunk. (a rögzíthető videó hossza és az álló képek száma az SD kártya méretétől függ, nincs szoftveresen korlátozva. A mellékelt 1 GB-os kártyára 15 perc videó vagy kb. 2000 kép rögzíthető).
Menete: El kell indítani a külső lejátszót, majd az EXT SOURCE billentyű lenyomását követően a kijelzőn megjelennek a külső eszköz képei. A MOVIE billentyű lenyomásával a felvétel elindítható, amely kék színűre vált. Ismételt lenyomásával a felvétel leállítható. Az üres padok villognak.
Ugyan így lehetőség van álló kép rögzítésére is. Ebben az esetben a STILL billentyűt kell kiválasztani. A rögzítés menete ugyan az mint a videó rögzítés menete.
DELETE: lehetőség van videó, vagy kép file közvetlen törlésére is a DELETE billentyű kiválasztásával, amely egyből a kiválasztott file-t törli. A törlést meg kell erősíteni.
PAD COPY: lehetőség van arra, hogy egy „pad” tartalmát egy másik „pad”-ra átmásoljunk. Ki kell választani a „pad”-ot majd a PAD COPY-t. Az üresen lévő „pad”-ok pirosan villognak. Miután kiválasztottuk, hogy hova másoljuk, azt ENTER gomb lenyomásával a másolás elkészül.
REPEAT: ismételt lejátszást eredményez.
REVERSE/SLIDE SHOW: az effekt kiválasztásával a videó visszafelé indul el. Kikapcsolásával a videó ismét a megállítástól indul folyamatos lejátszásban.
STROBE: az effekt kiválasztása szaggatott lejátszást tesz lehetővé. A szaggatás időtartamának beállítása kiválasztható (0.1 sec-2.0 sec).
EXT SOURCE: a billentyű lenyomásával van lehetőség külső eszközről videó vagy állókép felvételére.
A pad, és a bank használata:
Az EDIROL P-10-es készülék 12 bankban tárol videókat (A, B, C, D, E, F) Minden bank (pl. A) alá 1-12-ig 12 videó tárolható a padokban. Így összesen akár 864 db videó tárolható. Természetesen a memória kártya kapacitásától függően.
A világító padoknak köszönhetően sötét színpadon is könnyen kezelhető az EDIROL P-10. Külön szín funkcionál annak a megkülönböztetésre, ha egy „pad” bármilyen videó anyagot tartalmaz. Ebben az esetben a „pad” színe piros. Amelyik padhoz nincsen kép, vagy videó anyag rendelve kék színű a „pad”.
pastedGraphic_1.pdf
Műszaki leírás:
Videó formátum: NTSC vagy PAL (választható).
Adatformátum: Filmek: Motion JPEG (640 x 480 pixel) Állókép: JPEG (640 x 480 pixel) Audio: WAV (16-bit / 44,1 kHz).
Médiatárolás: SD vagy SDHC memóriakártyára
Videó lejátszás üzemmód: Előre Loop, Alternatív Loop,
Vizuális effektek: Ismétlés, Reverse, Strobe, Sebesség, Szín váltás, Kimeneti Fade, Slide Show
Bemenet és kimenet: Video bemenet: kompozit (RCA típusú) x 1 S-Video bemenet: 4 tűs mini DIN típusú x 1 Audio bemenet: RCA típusú (L / R) Video kimenet: Kompozit (RCA típusú) x 1 S-Video kimenet: 4 pólusú mini DIN típusú x 1 Audio kimenet: RCA típusú (L / R) Fejhallgató: Sztereó.
Egyéb csatlakozók: MIDI: 5 tűs DIN típusú x 1 MIDI Out / Through: 5 tűs DIN típusú x 1 USB port: USB 1.1 vagy 2.0 High Speed 
Kijelző: 320 x 240 képpont QVGA színes kijelző Táp: 9 V-os DV (AC adapter) Áramfelvétel: 900mA
Kiegészítők: Használati útmutató, AC adapter, CD-ROM (P-10 Image Converter), SD kártya (1GB),
SD kártyatartó.
A használat előnyei:
  1. A P-10-es készülék egy önálló egység, nem feltétlenül szükséges további eszközök használata, de ha mégis, akkor ennek a feltételei is adottak, és a v-link alkalmazásnak köszönhetően  azonnal szinkronba tudunk kerülni a keverőnkkel.
  2. A beüzemelés nagyon egyszerű, az SD kártya pedig alap videókkal feltöltött, amivel a szerkezet működése megtekinthető. Így azonnali hang és kép felvételre / lejátszásra van lehetőség a standard SD vagy SDHC memóriakártyáról. 
  3. A videók feltöltéséhez csupán egy driverre van szükség. A driver használata igen egyszerű. Csak meg kell határozni, hogy melyik „padhoz” szeretnénk hozzárendelni a videót. A program pedig ezt átkonvertálja saját alkalmazásra, hogy az a készüléken kompatibilis legyen.
  4. Árát tekintve nem tartozik az olcsó termékek közé, viszont megéri az árát, mert a Roland / Edirol fémjelezte minőség magáért beszél.  
  5. Előnye, hogy kivált egy notbookot, és egy vj softvert is, használata könnyen elsajátítható.
  6. A nagy fényerejű színes LCD-kijelző lehetővé tesz a videók, filok megtekintését, így nincs szükség külső monitorra.
  7. A gombok strapabíróak, és jól kezelhetők.
Esetleges hátrányok:
  1. Mivel a készülékre sok videó másolható egyszerre nehéz fejben tartani a „pad”-ok tartalmát. Talán ez okoz egy kis nehézséget, bár a készülék koncepciója, hogy ő „csak” egy bejátszó forrás a sok közül, a keverés rajta kívül történik, ezért érdemes többet használni belőle – ahogy egy DJ is több lemezjátszóról kever, és amíg az egyik adásban van, addig a másikon megkeresi a kívánt anyagot.
  1. Felmerült a használat során pár alkalommal, hogy a videó output fade színét, vagy a strobe sebességét átállítsam menet közben. Természetesen erre van lehetőség, viszont ekkor a kijelző a Menü tartalmára vált át, hogy annak a beállításait véghez vigyük. Ebben az esetben a kimenő videó vagy kép lejátszás megszűnik, és a menü felülete jelenik meg. Bizonyos helyzetekben ez zavaró tényező lehet. 
  1. Az LCD preview monitor sérülhet.
A termékkel kapcsolatosan bővebb felvilágosítás itt kérhető:
Roland East Europe Ltd.
H-2045 Törökbálint
FSD Park 3.
HUNGARY
Tel: +36-23/511-992

pastedGraphic_2.pdf

Nincsenek megjegyzések: