Google

2008/01/02

Egy kis elmélet...

A Vjing a huszadik század végén, huszonegyedik század elején felszínre kerűlt postcinematic ( film utáni? mozi utáni? ) műforma.
Egyes teoretikusok egyenesen neobarokknak nevezik. Hogy ezzel egyetérteni vagy vitatkozni tudjunk, teszek ide egy kis emlékeztetőt a barokkról:

"A barokk egyetemes igénnyel föllépõ európai mûvészettörténeti korszak, stílusirányzat. A barocco olasz kifejezésbõl származik. Ez a kifejezés a szillogista logika egyik mûveletére utal, jelentése: nyakatekert okoskodás. (Francia jelentése: bizarr, különleges.)
A barokk kor és stílus a reneszánszot, illetve a késõ-reneszánsz manierizmust váltotta fel; a 16. század utolsó harmadától a 18. sz. közepéig, második harmadának végéig terjed...
...szenvedélyes mozgású, izgatott taglejtésû, végletes érzelmeket hordozó alakokat ábrázol
tobzódik a színekben, formákban
allegorikusság
a különbözõ mûvészeti területek egymásba olvasztása
propagandisztikus"

Szerintetek? Megállja a helyét a párhuzam? ( Az én véleményem talán a munkáimból kiolvasható.)
Holnap - ha nem jön közbe valami fontosanbb hír -, a Vjing főbb irányzatairól fogok szólni, tehát: folyt.köv.

4 megjegyzés:

kelsey írta...

Üdv!

Elsősorban jó hogy létezik egy ilyen blog. :)

Másodsorban nem hinném hogy minden esetben megállja a helyét. Szerintem a VJ kultúra túlzottan szerteágazik ahhoz, hogy rá lehessen varrni egy ilyen meghatározást. Nem feltétlenül tükröz végletes érzelmeket, nem feltétlenül izgatott taglajtésű - lásd generatív témák meg mindenféle ambient cuccosok. Nem, szerintem ezek egyáltalán nem illenek rá erre.

Más oldalról lehet igaz is, minden stílus kérdése. Érdekes lenne talán műfajokat is meghatározni egyszer. Nem mintha mindent műfajokban kéne sorolni.

VJL(ab) írta...

Hello!

Elsősorban az első sorod öröm minden bloggernek, tehát köszönöm.

Másodsorban teljesen egyetértek veled: a VJ kultúra szerteágazó, ezért kell megfogalmaznunk, hogy értsük egymás beszédét. ( A lónak is négy lába van, mégsem asztal.) A kategóriákba, műfajokba sorolást én sem szeretem, de valami támpontot ad, amihez lehet viszonyítani.
A világon már tőbb könyv jelent meg e kultúráról angolul - néha idézek is belőlük -, de ezek fordítása még várat magára, mert nálunk csak szubkultúraként kezelik. ( Egyébbként a napokban jelent meg egy új kötet.)

A látványelemek tobzódását azért tartom én is szerencsésnek neobarokknak nevezni, mert ezzel beemeljük az egészet a kultúrtörténet folytonosságába, mintegy legitimizálva a létezését ( nem mintha szüksége lenne rá ).

Fontosnak tartom a megjegyzésed, azon töprengek, hogyan lehetne a főoldalon is ( bemásolás nélkül ) látni.

Remélem a bejegyzés folytatása - valószínűleg holnap -, újabb fodrokat kavar egyáltalán nem állóvízedbe!

kelsey írta...

nem tudom, szerintem fölösleges beemelni akármibe. szerintem kár mindent felcímkézni.

hogyha már kell, akkor nem a VJinget kell, hanem a kedves vizuális kolléga stílusát. innentől lehetne valaki talán "barokkos", lehetne "urban", lehetne "generatív", lehetne ...

ja, legközelebb nyugodtan kopipasztázz.

vjlab írta...

Szerintem meg éppen a kollégák stílusát érzem beskatulyázásnak...
Az a jó, ha külömbözők vagyunk, és hogy lülömbözőképpen gondolkodunk.
Ezért jó beszélgetni...

Kösz a kopipasztát!