Google

2008/01/18

Egy kis elmélet...3 ( pár kósza gondolat...)

...A másik irányzatot L'art pour l'art-nak nevezem. Mint a neve is mutatja, ennek már van köze a művészethez, sőt használ is művészeti alkotásokat, nem ritkán maga is azzá válik. A látvány, a szépség ( vagy éppen a csúnyaság ) a fontos. Esztétikai lényege a vizualitásban merül ki, nem célja gondolatok közlése, de mint minden jó műalkotás, a befogadóban mégis gondolatokat, érzéseket ébreszt.
Ebben az irányzatban nagy szerepet kaphat az irányított véletlen: gondosan összeválogatott képek és effektek random generátorral vezérelve. ( pl. abstract mixek, stb.) Ez - hogy jól működjön -, sok munkaóra és fejtörés eredménye. Előnye, hogy több szituációban is fel lehet használni - némi mérlegelés után -, és lehet egymással keverni a szetteket, ha van hozzá a vj-nek ízlése.
Ennek egyik példája a Flicker project, amiről már volt szó. A Flick fotómegosztóról veszi a képeket és ügyesen programozott effektjeivel, egyszerű hanghatásaival mindent új összefüggésbe helyez. Nem véletlen, hogy kiállító termek, fesztiválok installációjaként is használják.
Elmondhatjuk, hogy a l'art pour l'art alkotások nem csak klubbokban és koncerteken, hanem installációkban és performace-eken is megjelennek. Persze mindez csak akkor működik jól, ha alkalmazkodik az adott szituációhoz, alkalomhoz, hangulathoz...

Nincsenek megjegyzések: