Google

2008/01/04

Egy kis elmélet...2

A Vjing főbb irányzatai.
( Ez nagyon nagyképűen hangzik, hiszen csajk a saját kútfejemből rángatom elő ezeket a meghatározásokat, de a blog indulásakor vitát is igértem, talán ez majd felkorbácsolja az indulatokat.)

Négy fő irányzatot külömböztetek meg, mindengyikről érdemes külön szólni.

Kezdem a legegyszerűbbel és amelyikre a legkevesebb szót érdemes fecsérelni, az általam csak "házibuli VJ"-nek nevezett stílustalansággal. Ez minden rendszer, összefüggés, gondolat és érzelem nélkül összedobált loop-ok, képek és generált anyagok halmaza. Legegyszerűbb változatai pl az iTunes vizualizációi, melyek jól feldobhatnak egy házibulit idő és munka ráfordítása nélkül, de...
( És látványosak lehetnek a magyar kereskedelmi adók háttereként...hehe.)
Sajnos vannak olyan klubbok, koncertek ahol a "vj" beindít valami hasonlót, vagy valami összetáolt szekvenciát és jól végezve dolgát elmegy sörözni. Ezzel nem magának, hanem a Vjing-nek és a közönségnek árt legtöbbet. ( Jut eszembe: a Szigeten is találkozhattunk hasonlóval.)
Mivel ezek összefüggés nélküli képhalmazok, ezért nagy szerepük van benne a véletlennek, ami átvezet a többi kategóriába, ahol egyik szervezőelem lehet az irányított véletlen.
De erről majd legközelebb...

3 megjegyzés:

kelsey írta...

igazság szerint annak ellenére hogy kb. másfél éve szórakozok vizuállal, meg azelőtt kb. 2 évet a demoscenenel is intenzívebben foglalkoztam, nem érzem úgy, hogy kinőtem volna a "házibuli VJ" fogalmát.

azért annyira mélyre nem süllyedek, hogy valami zenelejátszó beépített visualiserjét használjam, de sokszor érzem úgy, hogy mások loopjaiból élve gyakorlatilag csak konzervet rakok a nép elé. ami rossz.

jelenleg ennek azt hiszem két vagy három oka van - egyrészt az időhiány (suli, munka, stb), ami miatt elég kevés időm van arra, hogy loopokat, tartalmakat készítsek, nameg nem mindig szárnyal az ember kreativitása sem egy strapás nap után; másrészt az, hogy senkit nem ismerek a magyar VJ scene-en: ha "újonc" vagy, és nincsenek meg a kapcsolataid, akkor gyakorlatilag egyedül kell szenvedned. Amennyire én látom, izolálva működik egy-két csapat, nem tudok róla hogy nagyon összedolgoznának... Hallottam kezdeményezést workshopokról meg ilyenekről, de részemről ez ennyiben is maradt. "Hallottam róla". Az ember azt sem tudja, hogy infot honnan szerezzen...

Harmadrészt pedig sokszor nincs meg a technikai háttér sem. Nem mintha sokkal több kellene általában egy projektornál, vászonnál meg laptopnál, de átlag földi halandó ezekhez sem fér igazán hozzá. Aztán menjünk tovább - szoftver (amit azért jobb jogtisztán, dehát...), kamera (ami eléggé fontos), midi controllerek, video faderek...

De talán egy a lényeg - ha nem vagy benne a véráramban, belekerülni nem nagyon fogsz, ha meg nem kerülsz bele, akkor nem fejlődsz, és előbb-utóbb kiesel.

Én így látom...

vjlab írta...

Huhh!
Mióta elolvastalak egyfolytában beszélgetek veled gondolatban: egyetértek és vitatkozom. Ezt a szóáradatot rendbe kell szednem, mert most nagyon csapongó. Hamarosan válaszolok!
Azt hiszem, a beszélgetéseinket egy idő után érdemes lesz kitenni a főoldalra megszerkesztve.

vjlab írta...

"...sokszor érzem úgy, hogy mások loopjaiból élve gyakorlatilag csak konzervet rakok a nép elé. ami rossz."

Igen, jól érzed, de csak akkor, ha nem raksz bele semmit magadból. Már Shakespeare is sokszor hozott anyagból dolgozott - pl Romeo és Julia -, mégis Ő a legnagyobb drámaíró. Aztán a mút század elejétől - az első világháboru környéke: dada és szürrealizmus -, teljesen elfogadott lett, hogy a festők, írók, kőltők, zeneszerzők, stb idegen, talált anyagokat használnak, kiemelve ezeket eredeti helyükről.
És akkor itt van a remix őrület...

"...másrészt az, hogy senkit nem ismerek a magyar VJ scene-en: ha "újonc" vagy, és nincsenek meg a kapcsolataid, akkor gyakorlatilag egyedül kell szenvedned. Amennyire én látom, izolálva működik egy-két csapat, nem tudok róla hogy nagyon összedolgoznának... Hallottam kezdeményezést workshopokról meg ilyenekről, de részemről ez ennyiben is maradt. "Hallottam róla". Az ember azt sem tudja, hogy infot honnan szerezzen..."

Igazad van, ezért próbálkozom ezzel a bloggal...( Azért vannak még olyan "magányos farkasok", mint te...)

"Harmadrészt pedig sokszor nincs meg a technikai háttér sem. Nem mintha sokkal több kellene általában egy projektornál, vászonnál meg laptopnál, de átlag földi halandó ezekhez sem fér igazán hozzá. Aztán menjünk tovább - szoftver (amit azért jobb jogtisztán, dehát...), kamera (ami eléggé fontos), midi controllerek, video faderek..."

Hmmm...igaz. De aki a kicsit nem becsüli, a nagyig sem jut el...

"De talán egy a lényeg - ha nem vagy benne a véráramban, belekerülni nem nagyon fogsz, ha meg nem kerülsz bele, akkor nem fejlődsz, és előbb-utóbb kiesel."

Igaz, nehéz belekerülni, főleg nálunk...De kitartó munkával...( huuuu, de optimista vagyok! )... A neten sok jó anyagot is lehet találni a rengeteg szemét között. Beszéljük meg őket! Fejlődjünk együtt! Barmoljuk le egymás munkáit! Sértődjünk meg! Vitatkozzunk! Csináljunk valamit együtt! ( Adtál egy jó ötletet, ha kidolgoztam, megosztom.)

"Én így látom..."
Én pedig így...