Google

2010/04/15

Paint up! virtuális-épületfestő pályáza

A hazánkban első és egyedülálló architekturális vetítéssel foglalkozó pályázatot cégünk, a Visualpower Kft. (Magyarország piacvezető vizuáltechnikai szolgáltatója) hirdette meg. A döntő lebonyolításában együttműködő partnerünk a Magyar Nemzeti Galéria. Szakmai segítőtársunk, az architekturális vetítéseiről ismert világhírű Bordos.ArtWorks (Bordos-Kovács-Vicsek) művészcsoport. Az ő nevükhöz fűződik többek között, a dubai Pálma-sziget hivatalos avatóünnepségének vetítéséhez készített óriás felbontású 3d animáció.
A pályázatról röviden
Ilyen még nem volt!
Paint up! Visualpower virtuális-épületfestő verseny címmel egyedülálló pályázatot hirdetett animáció és mozgókép készítőknek a Visualpower Kft.
A nyílt versenyben bárki részt vehet, aki ki szeretné próbálni a hazánkban még kevésbé ismert architekturális vetítés műfaját.
A Magyar Nemzeti Galéria „B” épületének középső homlokzatához illeszkedő, 3’-es, zenei aláfestéssel komponált pályaműveket 2010. május 21-ig kell eljuttatni a kiírónak.
A verseny döntőjét, amelybe a legjobb 12 pályaművet a vizuális kultúra neves hazai szakértőiből álló zsűri választja be, június 19-én a Magyar Nemzeti Galéria Múzeumok Éjszakáján rendezik meg.
A pályázattal kapcsolatban minden információ elérhető a http://paintup.visualpower.hu/ oldalon, illetve a http://www.visualpower.hu/ –n keresztül.
A zsűri tagjai
Bordos László Zsolt – architekturális vetítéssel foglalkozó 3D művész, Bordos.ArtWorks
Káel Csaba – filmrendező
Petrányi Zsolt Dr. – Műcsarnok igazgató
Szép Fruzsina – programigazgató, Sziget
Szirtes János – képzőművész, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció Tanszék, tanszékvezető tanár
A virtuális-épületfestésről (architekturális vetítésről) röviden
A virtuális-épületfestészet rendkívül látványos, különleges műfaja a kivetítésnek. Az épületek architekturájával összhangban elkészített mozgóképek (pl.: animációk) óriás fényerejű projektorokkal történő vetítése a kortárs vizuális kultúra egyik legfiatalabb megjelenítési formája.
A szórakoztatás e válfaja világszerte nézőcsalogató eseménynek számít. Külföldön az ilyen és hasonló jellegű vetítések népszerűsége, a kreatív tartalmakból eredő lehengerlő látványnak és a monumentalitásnak köszönhetően, egyre nő.
Hazánkban még kevésbé ismert ez a forma.
Más technológián alapuló, állóképes kezdeményezésekkel korábban Budapesten már találkozhattak a nézők (Matáv Székház, Deák tér, Erzsébet híd), de az első magyarországi projektoros kivetítésekhez készített mozgóképes, óriás felbontású 3d animációk a Bordos.ArtWorks (http://bordos.eu) nevéhez fűződnek.
Ebben a műfajban tudomásunk szerint még soha nem rendeztek versenyt.
Példák virtuális-épületfestésre
Dubai, Pálma Sziget hivatalos megnyitó (2008); Pécs, EKF 2010 megnyitó; Bp., MÜPA, M. Telekom Évindító (2010) stb.
A virtuális-épületfestésről linkek találhatók a http://paintup.visualpower.hu/ oldalon a „zsűri” menüpontban, Bordos László Zsolt bemutatkozó anyagában.
A versenyről röviden
Mivel a virtuális-épületfestés hazánkban még nem nagyon ismert, rendezvényünkkel alkalmat szeretnénk teremteni a műfaj gyakorlati kipróbálására, ezzel együtt a kreatív, művészi tartalmak közönség előtti megjelenítésére, és az alkotók megmérettetésére.

A pályázat beadási határideje: 2010. május 21.
Döntő: 2010. június 19., a Magyar Nemzeti Galéria Múzeumok Éjszakája programjában

Június 19-én a versenyprogram mellet egy igazi kuriózum vetítésére is sor kerül majd.
Szakértő partnerünk, a nemzetközi hírű architekturális vetítéssel foglalkozó csapat a Bordos.Artworks (Bordos-Kovács-Vicsek), kifejezetten erre az alkalomra készít egy bemutatófilmet, melyet a döntőn tekinthetnek meg az érdeklődők!
http://bordos.eu/
A verseny egyedülálló eseménynek számít, ezért szeretnénk, ha minél több emberhez eljutna a híre.
Kapcsolat
Bármilyen kérdés esetén készséggel állok rendelkezésükre.
Vaskó Tünde főszervező
E-mail: tunde.vasko@visualpower.hu
Telefon: +36/1 204 14 02
+36/20 9 450 448

Mapping the Hungarian Palace of Arts Concert Hall from Viktor Vicsek on Vimeo.
This is the intro and outro of the event. We used 2 x 20k and 2 x 16k Christie DLP projectors. Total resolution was 3840x 1024 pixels. We didn't have any opportunity for test projections, so the mappig was done in 5 hours just before the event.

Nincsenek megjegyzések: